1 березня 2024 року професор кафедри підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ», д.т.н., проф. Євген ШАПРАН разом із Президентом Громадської спілки “Ініціатива трьох морів-Україна” Андрієм СМОРОДІНИМ прийняли участь у Конгресі ветеранських та бізнес-об’єднань України (м. Київ), який був організований спільно Коаліцією об’єднань ветеранів та Коаліцією бізнес-спільнот за модернізацію України. У заході взяли участь півтисячі учасників, ветеранів, підприємців та експертів.
Мета Конгресу – це узгодження спільної позиції українських ветеранських спільнот та бізнесу, як результат ефективної взаємодії та консолідації прогресивних сил у суспільстві.
Захід було розділено на кілька окремих блоків. Спершу виступали представники ветеранських об’єднань, а потім – бізнес-спільнот, адже більш ніж 200 тис. підприємців воює, багато з яких пішли добровольцями, інша левова частина військових разом із своїми родинами займається підприємницькою діяльністю.
У своєму виступі професор Євген Шапран наголосив, що для реінтеграції у суспільство та соціального захисту ветеранів, інвалідів та учасників бойових дій потрібно зайнятися навчанням та перепідготовкою військових, зокрема задля одержання підприємницької освіти та створення власного бізнесу. Це має стати одним із пріоритетних напрямів соціальної політики України, адже у ветеранських організаціях перебувають близько 800 тис. осіб. Тому кафедра підприємництва, торгівлі і логістики НТУ «ХПІ» може виступити як флагман у наданні освітніх послуг військовим та допомогти іншим кафедрам НТУ «ХПІ», зокрема технічним, налагодити співпрацю з ветеранськими організаціями щодо профорієнтаційної роботи.